היכרות עם הדרך

"רחק מרע,
עשה טוב,
וטהר את ליבך,
זהו הלימוד של כל הבודהות" 

הבודהא | דהאמהפאדה, 183

לבודהא הייתה יכולת יוצאת דופן להתאים את הלימוד למקום ולנסיבות שנמצאים אלו המקשיבים לו. בארבעים וחמש השנים שלימד הבודהא, הוא עשה זאת במגוון עצום של דרכים וגישות. בעוד עקרונות היסוד עברו בלימוד כחוט השני, הבודהא התייחס למנעד מאוד רחב של זוויות ורבדים שונים של הקיום האנושי. החל מדרכי התנהגות בסיסיות ועד למקומות הזכים ביותר של התודעה, הבודהא תיאר מודלים שונים היוצרים מפה רחבה שעוזרת לנו לכוון ולשפר את חיינו.

ברוח דומה, את ההיכרות שלנו עם הדרך הבודהיסטית, מומלץ לעשות בצורה הדרגתית וכזו המותאמת לנסיבות חיינו.

כעיקרון מנחה, הבודהא והמורים לאורך השנים תמיד המליצו לגשת לדברים בגישה ספקנית – להרהר ולבחון את הלימוד בעצמנו. לא לקבל אמרה כזו או אחרת בגלל שמדובר במסורת ארוכת שנים או במורה נחשב, אלא לשמור על ביקורתיות בריאה.

בה בעת, כדי להנות מפירות החוכמה, עלינו גם להיות פתוחים לגישות ולהנחיות חדשות, ולדעת להטיל ספק גם בהנחות, באמונות ובדעות שגיבשנו לאורך השנים. לא פעם דווקא הלימוד שנכון לנו, הוא זה שמאוד קשה לנו לשמוע. הרי לשנות הרגלים והתניות ארוכות שנים – זה לא דבר של מה בכך.

ולמרות ההסברים והחומרים הנפלאים שנמצאים כאן בעמוד, ובכלל באתר, נדגיש כי אין באמת תחליף ללימוד ותרגול יחד עם מורים וקבוצה במפגש פיזי ישיר. האפשרות לעלות שאלות, לזכות ליחס אישי, להרגיש את האנשים שלצידנו, לקבל תמיכה והשראה – כל אלו ועוד הם דברים שקשה להפריז בחשיבותם, בחיי אנוש בכלל ובצעידה בדרך הבודהיסטית בפרט.

דאנה, סילה ובהאוונא

אחד המודלים המרכזיים שהציע הבודהא נקרא בפאלית – השפה שבה נשמרו דבריו – "דאנה, סילה ובהאוונא". בעברית ניתן לתרגם זאת כ – "נתינה, יושר ופיתוח תודעתי". כל אחד ממושגים אלו טומן בחובו עולם עמוק מיני ים, שנשזר גם להיבטים נוספים בחיי אנוש ובהתפתחות בדרך. כאן, ננסה להציג אותם רק בראשי כותרת, ונמליץ להמשיך ללמוד ולבחון אותם – דרך שיחות ודרך חקירה עצמית.

דאנה (Dāna), המושג הראשון, מתייחס לנתינה ונדיבות. לנתינה מגוון רחב של היבטים וצורות: מדברים חומריים, דרך השקעת זמן ומאמץ, ועד לתמיכה מנטלית או יצירת אווירה ידידותית. עזרה במטלות, נתינה כספית, הבאת כיבוד, חיוך לחבר או לחברה, הקשבה לדעות שונות – כל אלו ועוד הם מופיעים של נתינה חשובה המהווה חלק הכרחי ביצירתו של מרחב אנושי תומך ומשגשג.

נתינה אמיתית היא תרגול עמוק שעוזר לנו להתגבר על חמדנות ורצונות אנוכיים נוספים. היא בעלת ערך עצום המסוגל לשנות את עולמנו הפנימי וליצור קשרים חיובים עם הסובבים אותנו. הבודהא הרחיב רבות בנושא – אילו רכיבים הופכים את הנתינה ליותר מועילה, לכזו שיש לה יותר השפעה חיובית על החברה ועל עצמנו – ומומלץ מאוד להעמיק בו ולחקור אותו.

המושג השני, סילה (Sīla), מתייחס ליושר, התנהגות ראויה, האופן שבוא אנו פועלים בגוף, דיבור ובמחשבה. במובן מסוים זהו הבסיס לחיי אנוש ראויים. לבקש להתרחק מעשיית רע – מפגיעה וגרימת סבל לנו ולאחרים. קל וחומר, כאשר אנו מבקשים לשפר את מקומנו בעולם, ולממש את הפוטנציאל הטמון בחיי אנוש, אז באופן טבעי החשיבות של התנהגות ישרה וראויה הולכת והופכת להיות יותר מרכזית.

כבסיס לחיי יושר, הבודהא התווה חמישה כללי התנהגות. הללו אינן מצוות או חוקים, אלא עקרונות לתרגול המשמשים כמצפן שעוזר לנו לפעול בעולם בצורה ראויה. מטבע הדברים לא נצליח תמיד לשמור על הכללים, אך העבודה איתם היא תרגול שעוזר לנו להכיר את עולמנו הפנימי, ולחשוף את המקומות אותם אנחנו יכולים לשפר ולתקן. במרוצת זמן, עם ההתקדמות בדרך והעבודה עם כללי ההתנהגות, נפתח יותר רגישות ויותר תשומת לב לאופן שבו מעשינו משפיעים על חיי הסביבה שלנו ועל נפשנו.

התחום השלישי הוא בהאוונא (Bhāvanā). הפירוש המילולי של היבט זה הוא 'פיתוח', כאשר כאן ההתייחסות היא למגוון האפשרויות שבהן אפשר לפתח את עולמנו הפנימי, את הלב-תודעה שלנו (צ'יטה, Citta, בפאלית). תחום זה כולל את המגוון הרחב של תרגולי 'המדיטציה' שלימד הבודהא. במסגרתו גם פונים לרובד המעודן יותר שבו מאמנים את התודעה האנושית, מנקים ומטהרים אותה, ואט אט מפתחים את האיכויות והיכולות היוצאות דופן הגלומות בה.

שלושת היבטים אלו, של סילה, דאנה ובהאוונא, שזורים אחד בשני. במובן מסוים היבט הבהאוונא פונה לרובד היותר גבוה של הדרך, אך למעשה כל אחד משלושת ההיבטים תומך – ובה בעת גם תלוי –  בשני ההיבטים האחרים. עם הזמן ניתן לראות בחיינו כי השלושה מתלכדים יחדיו לדרך אחת, אומנם בעלת פנים שונות, אך בלתי נפרדת…

לימוד מומלץ

כאמור, מודל ה-"דאנה, סילה ובהאוונא" הוא יסודי בדרכו הבודהא ולפיכך יש לימוד רב על אודותיו. נמליץ כאן על מספר שיחות בהקשרו, אך כמובן שהן מצומצמות ויש הרבה מעבר להן. ובעיקר נמליץ שכל אחת ואחד יחקור, יבחן ויתרגל את שלושת היבטים אלו בחייו:

אג'אהן סומדהו – מוסכמות דתיות וסילה | טקסט | מתורגם לעברית.

אג'אהן פסאנו – העונג שבדאנה (נתינה) | טקסט | מתורגם לעברית.

אג'אהן סוקהיטו – "לפנות את הזבל" על דאנה, סילה ובהאוונא | שמע | עברית | 24 דק'.

ספרים מומלצים – שהם לכאורה "מבוא" אך למעשה עם עומק עצום – הנותנים פרספקטיבה רחבה וטובה על היבטים שונים בדרך (את כל הספרים ניתן להשאיל בעותק פיזי – שזה כמובן הרבה יותר נחמד – ב"בית בגלעד" בתל אביב):

בהקשר לחוכמה

The Four Noble Truths
by Ajahn Sumedho

לחצו על התמונה לפתיחת קובץ ה-PDF

בהקשר למדיטציה

Mindfulness: The Path to the Deathless
by Ajahn Sumedho

לחצו על התמונה לפתיחת קובץ ה-PDF

הדרכות למדיטציה

Ajahn Passano – Intro to Meditation – Enjoying Meditation (7:45 min)

Ajahn Amaro – Attuning The Heart To Dhamma (22:09 min)

Ajahn Karuniko – From Complexity To Simplicity (13:43 min)

Ajahn Amaro – Bringing Awareness to the Realm of Feeling (20:42 min)


חזרה לספריית לימוד

×