ספריית לימוד
מספר מילים על הגישה ללימוד הדאהמה בימינו
'כששאלו את אג'אהן מאן אילו ספרים נזירי יער קוראים, הוא ענה:
הם לומדים עם עיניים עצומות, אבל עם לב ער'
הנזירה מאיי צ'י קאו
באחד הלימודים האהובים במסורת לאורך אלפי שנים, ציין הבודהא כי 'להקשיב לדהאמה בעת המתאימה' זו אחת 'הברכות הנעלות מכל'. ואכן לימוד – בקריאה או הקשבה – הוא אחד ההיבטים המרכזיים בהתפתחות בדרך.
בימינו – בעידן המידע – נדמה שדבריו של הבודהא על לימוד 'בעת המתאימה' הפכו להיות חשובים במיוחד. עולמנו מוצף באין ספור שיחות דהאמה הזמינות בכל רגע ובכל מקום. זוהי ברכה גדולה, אך היא גם טומנת בחובה לא מעט חסרונות ואף בעיות עמוקות.
כשם שאנו לומדים מהי המידה הנכונה בתזונה הפיזית שלנו, כך עלינו ללמוד את המידה הנכונה של קריאה או הקשבה לדהאמה. הרי גם אוכל בריא ומשובח, אם נאכל ממנו יתר על המידה – יזיק לגופנו. בדומה לכך, אם נתייחס ללימוד הדהאמה בשטחיות או נצרוך אותו ללא הרף – הדבר אף עלול לפגום בהבנה ובהתפתחות שלנו.
נמליץ להקשיב לדהאמה ברצינות ובתשומת לב. ומעל הכל, לקחת את הלימוד ללב ולחיינו, לחקור ולעיין בו לאורך תקופה – מספר ימים, חודשים או שנים… לעיתים, מומלץ לחזור שוב ושוב ללימוד שאנו כבר 'מכירים' – לשמוע אותו מחדש, להעמיק בו ובהבנה שלנו… בסופו של דבר ההקשבה למורים היא היבט הכרחי, אך היישום וההתפתחות בדרך היא רק באחריותינו.