מסורת היער

אג׳אהן צ׳ה

אג'אהן צ'ה (Ajahn Chah) היה חלק מתור זהב רוחני שאפיין את תאילנד במאה העשרים עם צמיחתה של מסורת נזירי היער. היציאה אל היערות והמרחבים הפראיים ביטאה את השאיפה להחיות את רוח החיפוש של הבודהא אחר התעוררות וכללה חזרה לעקרונות החיים והתרגול שהבודהא העניק להולכים בדרכו. מסורת זו הצמיחה דמויות מופת רבות, וביניהן בלט אג'אהן צ'ה.

חייו של אג'אהן צ'ה נראים רחוקים שנות אור מזה של הישראלי 'המצוי' בימינו. מה יכול תאילנדי 'כפרי פשוט' בעל השכלה פורמלית של בית ספר יסודי לחדש למערביים המלומדים? הכיצד דרכו, שכללה תרגולים מחמירים ומיוחדים לאורך תקופות ארוכות של נדודים ביערות ובאזורים מבודדים, רלוונטית לאורח חיינו בחברה הקפיטליסטית במאה העשרים ואחת?

אולם, אט אט, ככל שהולכים ומכירים את דרכו, מתבהרת התמונה. נחשפת דמות של מורה הניחן בכישרון מיוחד. מורה החוצה תרבויות וזמנים, ומתרגם בחכמה יוצאת דופן את דרכו של הבודהא אל נסיבות עולמנו המודרני המשתנה במהירות.

בלימוד ישיר וישר, העושה שימוש בדוגמאות יום-יומיות, הנכיח אג'אהן צ'ה את זמינות הלימוד, ואת האופן בו הוא משתלב בכל שעות היום ובכל נסיבות החיים. ובה בעת, דבריו טומנים בחובם עומק רב, המצביע ומכוון אל הפסגות הגבוהות ביותר של הפוטנציאל האנושי.

ציוד של נזיר יער נודד ואג'אהן צ'ה בצעירותו

קצת על חייו

אג'אהן צ'ה נולד ב-17 ביוני 1918 בכפר קטן במחוז אובון ראצ'אטנאי בצפון מזרח-תאילנד. כבר מילדות נמשך לחיי המנזר ובגיל צעיר הצטרף למנזר הכפר המקומי. בנעורותו חזר לבית הוריו ולעבודה בשדות המשפחה, אך בגיל 20 החליט לחזור לחיי הנזירות ובחודש אפריל 1939 קיבל על עצמו נזירות מלאה.

שנותיו הראשונות של אג'אהן צ'ה כנזיר התנהלו בצורה המסורתית, שהתקדמה בלימוד הטקסטים הבודהיסטיים ושפת הפאלי. בשנה החמישית לנזירות, חלה אביו בצורה קשה ומת תוך זמן קצר. הייתה זו תזכורת רבת משמעות לאג'אהן צ'ה על שבריריות חיי האנוש וערכם העצום. האירוע הוביל אותו להרהור מעמיק על דרכו – למרות שהוא למד את הכתבים בצורה מקיפה ומעמיקה ביותר, נראה היה לו שהוא רחוק מאוד מהבנה ישירה של האמיתות עליהן דיבר הבודהא. לאחר זמן לא רב, בשנת 1946, זנח אג'אהן צ'ה את לימודיו ויצא למסע חיפוש אחר מהות הדרך הבודהיסטית.

במשך מספר שנים, בהן נדד אלפי קילומטרים ברגל, תירגל אג'אהן צ'ה בנחישות וביושר. הוא חי ביערות מבודדים, באזורים נטושים ובמערות מרוחקות. בהתאם לגישת נזירי היער, הוא אימץ אמות מידה גבוהות ביותר בהתנהגותו ובתרגולו המדיטטיבי. בשנים אלו הוא שהה במספר מנזרים ונפגש עם מורים גדולים בראשם אג'אהן מאן (Ajahn Mun).

בשנת 1954, לאחר שנים של נדודים, הוזמן אג'אהן צ'ה לחזור ולהתיישב ליד כפר הולדתו. בשעות הבוקר של ה-9 במרץ הוא נכנס, מלווה בחברת מספר תלמידים ותומכים, אל מעבה יער 'פונג' הפראי ומוכה הקדחת. למרות קשיי המלריה, המבנים הרעועים והאוכל המצומצם, הלכו והתאספו סביב אג'אהן צ'ה תלמידים רבים. במרוצת הזמן יהפוך היער לאבן שואבת לקהילת מתרגלי הדהאמה בתאילנד וברחבי העולם – מנזר וואט נונג פה פונג (Wat Nong Pah Pong).

איכויותיו יוצאות הדופן של אג'אהן צ'ה משכו אליו, תוך זמן קצר, תלמידים מערביים רבים. לאחר מספר שנים, הוא נענה לבקשה להקים מנזר בין-לאומי שיתנהל באנגלית ויתמוך בקהילת הנזירים הזרים ההולכת וגדלה. מנזר היער הבין-לאומי, וואט פה נאנאצ'אט (Wat Pah Nanachat), הוקם בקרבת מנזרו של אג'אהן צ'ה בשנת 1975. מאז ועד ימינו חיה ומתרגלת בו קהילה משגשגת של נזירים משלל מדינות העולם.

במרוצת השנים, הוזמנה קהילת הנזירים הבין-לאומית בהובלתו של אג'אהן סומדהו (Ajahn Sumedho), תלמידו של אג'אהן צ'ה, לפתוח מנזרים ומרכזים במדינות המערב. מסורת אג'אהן צ'ה הפכה להיות אחד הגורמים המרכזיים בהתפתחות הדרך הבודהיסטית ברחבי העולם. בימינו משגשגת הקהילה הבין-לאומית בארצות רבות בשלל היבשות – מאוסטרליה, דרך אירופה ועד לאמריקות.

ימיו המוקדמים של מנזר היער הבין-לאומי בתאילנד (Wat Pah Nanachat)

בתחילת שנות השמונים הורע מצבו של אג'אהן צ'ה באופן משמעותי. תוך מספר חודשים הוא הפסיק לדבר ובהדרגה איבד שליטה על איבריו עד שהפך למשותק במיטתו. במשך כמעט עשור, הוא טופל באופן מסור וקפדני על ידי קהילת תלמידיו, שהכירו תודה על האפשרות לעזור ולתמוך במורה שבצורה כה סבלנית, אוהבת וחומלת הראה את ה-דרך לרבים מספור.

עם ההידרדרות במצבו הבריאותי הטיל אג'אהן צ'ה את האחריות לניהול והובלת הקהילה על תלמידו הקרוב, רב ההשראה, אג'אהן ליאם (Ajahn Liem), שנושא באחריות זו מתחילת שנות השמונים ועד לימינו.

את חייו סיים אג'אהן צ'ה ב-16 בינואר 1992.

אג'אהן צ'ה בשלבים הראשונים של מחלתו ולצדו אג'אהן ליאם (Ajahn Liem)

 

אג'אהן ליאם (במרכז) יחד עם נזירים נוספים במהלך בנייתו של האולם המרכזי במנזר היער הבין-לאומי בתאילנד

קהילת נזירי היער הבין-לאומית

לאישיות המיוחדת של אג'אהן צ'ה ולסגנון הלימוד שלו היו השפעות יוצאות דופן על תאילנדים וזרים כאחד. כבר באמצע שנות השישים נמשכו למנזרו מערביים רבים. הראשון ביניהם היה הנזיר האמריקאי אג'אהן סומדהו (Ajahn Sumedho). לאחר מספר שנים, נענה אג'אהן צ'ה להזמנת המקומיים להקים מנזר בין-לאומי שיתנהל באנגלית ויתמוך בקהילת הנזירים הזרים ההולכת וגדלה. מנזר היער הבין-לאומי, וואט פה נאנאצ'אט (Wat Pah Nanachat), הוקם בקרבת מנזרו של אג'אהן צ'ה בשנת 1975. מאז ועד ימינו חיה ומתרגלת בו קהילה משגשגת של נזירים ממדינות רבות בעולם. במרוצת השנים הוזמנה קהילת הנזירים הבין-לאומיים להקים מקומות נוספים ברחבי תאילנד. אחד מהם הוא מנזר פו ז'ום גום (Poo Jom Goom), שעליו אחראי הנזיר הישראלי אג'אהן סוקהיטו (Ajahn Sukhito).

אג'אהן סומדהו (Ajahn Sumedho)

בשנת 1977, הוזמן אג'אהן צ'ה לבקר בבריטניה, במטרה לברר את האפשרות של הקמת קהילת נזירים במדינה. נוכח הרצינות והעניין שהפגינו המקומיים, החליט אג'אהן צ'ה להשאיר את אג'אהן סומדהו ומספר נזירים נוספים בדירה שניתנה להם בלונדון. תוך שנתיים, בשנת 1981, עברו הנזירים למקום קבע מחוץ לעיר, מקום שנהיה למנזר הראשון של המסורת במערב – מנזר צ'יטרסט (Chithurst) במחוז סאסקס. מאז הוזמנה קהילת הנזירים של אג'אהן צ'ה לפתוח מנזרים במדינות רבות ברחבי העולם, ביניהן אוסטרליה, ניו זילנד, איטליה, גרמניה, קנדה, ברזיל, ארה"ב, פורטוגל ונורבגיה.

מנזר אמארוואטי שליד לונדון

מנזר 'אמארוואטי' (Amaravati) בקרבת לונדון

המנזרים פועלים בצורה עצמאית, ומטבע הדברים כל אחד מהם הוא בעל סגנון ייחודי, התלוי באופי הקהילה, בתרבות המקומית ובתנאי האקלים של האזור. יחד עם זאת, מתחת לסגנונות המגוונים, כל המנזרים מתאפיינים ברוח אחידה של עקרונות התרגול ברוח אג'אהן צ'ה, ומקפידים לשמור על קשר אישי ותמיכה הדדית בקרב כל קהילת המסורת.

עבודות בנייה במנזר המוסרת 'אביאגירי' (Abhayagiri) בקליפורניה

בקתת מגורים במנזר 'סומדהארמה' (Sumedhārāma) ליד ליסבון

אג׳אהן סוקהיטו

אג'אהן סוקהיטו נולד בישראל בשנת 1970. לאחר שירותו הצבאי הוא יצא למסע ארוך למזרח. שם, בצפון הודו, הוא נפגש לראשונה עם דרך הבודהא. היה זה אירוע מכונן בחייו, ובעקבותיו הוא החל ללמוד ולתרגל במסורות בודהיסטיות מגוונות עד שהחליט להצטרף למסורת היער התאילנדית של אג'אהן צ'ה. מאז, לאורך שלושת העשורים האחרונים, הוא חי ומתרגל כנזיר, בעיקר בתאילנד.

מזה כשמונה שנים אג'אהן סוקהיטו משמש כראש אחד ממנזרי הקהילה הבין-לאומית של אג'אהן צ'ה – מנזר היער פו ז'ום גום (Poo Jom Goom) שנמצא בצפון-מזרח תאילנד. מתוך הערכה עמוקה לדרכו וניסיונו, בשנים האחרונות מוזמן אג'אהן על ידי קבוצה מתלמידיו להתארח בישראל כדי לתמוך ולפתח את הדהאמה בארץ. בהשראתו ובתמיכתו הוקמו 'הבית בגלעד' ועמותת 'אפאמאדה'

קישורים למנזרי המסורת

האתר של מסורת היער הבין-לאומית
(ובו פרטים וקישורים לכל המנזרים ברחבי העולם)
https://forestsangha.org

מנזר היער הבין-לאומי בתאילנד
http://www.watpahnanachat.org

מנזר אמארוואטי בקרבת לונדון, אנגליה
https://www.amaravati.org

מנזר אביאגירי בצפון קליפורניה, ארה"ב
https://www.abhayagiri.org

מנזר סנטהצ'יטה-ראמה באיטליה

×